Kynsien hoito – näin Murmis sen tekee

Tuli kotva sitten kuvattua meikäläisen kynsienhoitorutiineja, kun lyhensin ja paikkailin kynsiäni ihan reilusti. Kuvia tulikin aika hirmuinen määrä, joten aikamoinen kuvakavalkadi tästä ”tutoriaalista” tulee, vaikka tässä ei ihan kaikkia vaiheita olekaan kuvina esitetty. Kuvia on ainoastaan rajattu ja hiukan värejä/valoisuutta säädetty. Kuvat voi klikata suuremmiksi, jos tahtoo tiirailla tarkemmin. Mutta asiaan.

Tässä kynnet heti lakanpoiston jälkeen. Kuten näkyy, muutama paikka oli edellisten lakkausten alla ollut, mutta olivat jo hiukan reunoista repsahtaneet, niin kaipasivat vaihtoa. En myöskään halunnut leikata paikkoja lyhemmiksi, koska ne ovat aika kovaa ja helposti murtuvaa kamaa leikatessa.

vasen ennenoikea ennen

Ihan ensimmäiseksi pitää liotella ne vanhat paikat pois. Kuten kuvasta näkyy, X-tran asetonia sisältävällä kynsilakanpoistoaineella se onnistuu. Joskus olen paljaalla asetonillakin liottanut, mutta se kuivattaa kynsiä niin kovin, että olen todennut postoaineen paremmaksi vaihtoehdoksi hommaan. Vuorotellen liottaen ja hinkaten se paikka siitä hissukseen irtoaa.

liotus

Seuraavaksi leikataan. Jos lyhennän kynsiä vain vähän teen sen viilaamalla, mutta nyt oli ohjelmassa rankempi pituuden pieneneminen, joten käytin leikkuria aluksi. Jätin pituutta hiukan aiottua enemmän, jotta sain muotoilun tehtyä viilalla. Minusta leikkurilla on saksia helpompi pitää huolta, ettei tule leikattua liikaa. Keskisormen kynnessä näkyykin yksi monista tämänhetkisistä lohkeamista, joita joudun vielä jonkin aikaa korjailemaan ennenkuin saan ne kasvatettua pois.

leikkaus

Ja sitten viilaamaan. Tykkään pitää kynteni kärjistään hiukan pyöristettyinä suorakaiteina. Viilaan aina reunoilta kohti keskustaa. Viilauksen teen Lacquarized.-blogin ohjeiden mukaan. Käytän kynsien lyhentämiseen ja muotoiluun aina lasiviilaa. Lasiviiloja minulla on useampia, yksi kulkee mukana käsilaukussa ja pari majailee muiden kynsitarvikkeiden kanssa.

viilaus

Viilaamisen jälkeen käyn kynsinauhojen kimppuun. Käytössä on Tallinnasta ostettu Cuticle away, jonka toimintaperiaate on sama kuin esim, NfuOh:n Cuticle removerissa. Litku irrottaa kynnelle kasvaneen kynsinauhan hetkessä ja pehmittää sen niin, että sen saa kaavittua pois tikulla. Mömmön jämät pitää tikulla työntelyn jälkeen muistaa pestä pois kynsiltä.

cuticle-away-pullo
cuticle awaystick

Kun kynsinauhat on saatu pois tieltä, on aika paikkailla repeämät. Paikkoihin laitan pohjalle palan silkkiwrappia ja päälle Orlyn Nail repair powderia. Orlyn oma liima on aika päiviä sitten vanhuuttaan kuivunut pulloonsa, mutta muut kynsiliimat toimivat pulverin kanssa myös hyvin.

paikkausmatskut

Ensin leikkaan sopivan palan silkkiä ja asettelen sen repeämän päälle. Koitan saada sen asettumaan vain kynnen päälle, jotta liimaa ei tulisi levitettyä kynsinauhalle asti. Silkissä on hiukan liimaa valmiina suojapaperin alla, joten sen saa hyvin pysymään paikallaan. Silkkipaikan päälle sivelen kynsiliimaan siten, että koko paikka peittyy kunnolla.

silkki paikoillaanliimaa

Kun liima on kuivunut kunnolla, levitän toisen kerroksen liimaa jonkin verran silkkipaikkaa laajemmalle alueelle ja dippaan kynnen heti Repair powderiin. Dippauksen jälkeen harjaan ylimäärisen pulverin pois (tähän mennessä olen käyttänyt vanhaa hammasharjaa, mutta nyt on tänne päin matkalla ihan kunnollinen pölyharjakin). Sitten viilaan isoimmat epätasaisuudet pois, harjaan irtopölyn pois kynneltä ja lisään uuden kerroksen liimaa. Uusi kerros on taas edellistä laajempi ja jälleen dippaan kynnen pulveriin. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy valmis paikka ennen hiomista. Siinä paikkaa on koko kynnellä, kun ison repemän lisäksi oli toinen pieni lommo toisessa reunassa…

dippivalmis paikka

Valmiin paikan hion sileäksi ja tasaiseksi. Ensin karkealla isoimmat röpelöt ja sitten muutamalla hienommalla paikan silottelua ja kiillotusta. Tähän hommaan käytän palkkiviilaa, jossa eri sivuilla on eri karkeuksisia viiloja. Tuo kuvassa näkyvä Models Ownin viila on jo aika kulunut, tuo liima/pulveri -seos syö viilaa nopeammin kuin paljas kynsi. Samalla hion kevyesti ja buffaan paljaat kynnet, jotta niistä irtoaa kynsinauhojen poistosta jääneet epätasaisuudet. Tuon Cuticle awayn käyttö saa joskus kynnen pinnasta irtoamaan sellaisia suikaleita, nekin lähtevät hyvin buffaamalla (muutaman kerran olen unohtanut poistaa ne ja sitten on lakkaus tuskaa niiden huitaleiden kanssa…).

smooth ja buff

Kynsinauhaleikkureilla leikkaan ainoastaan joskus kynsien sivuihin ilmestyviä kynsitikkuja tai siistin revenneitä kynsinauhoja. Optimitilannehan tietysti olisi, ettei leikkureita tarvisi ollenkaan, mutta yhä minun täytyy ne silloin tällöin kaivaa esiin.

kynsitikku

Lopuksi sitten kynsibalsamia (tätä olisi voinut ehkä mieluummin laittaa jo ennen paikkoja, mutta kaikkea ei voi muistaa) ja kynsinauhaöljyä. Ja niiden päälle vielä reilusti käsivoidetta.

balsamicuticleoil

Kas noin, niin tuli kynnet ja kädet huollettua. Viimeisessä kuvassa uusi lyhyempi kynsimalli ennen lakkausta. Kolme paikkaa on näkyvissä, mutta ikävä kyllä tuon kuvan ottamisen jälkeen olen joutunut tekemään vielä yhden paikan lisää :/. Jostain syystä noita aika syvällä olevia repeämiä on nyt alkanut taas tulla…

valmista tuli

Tällainen on Murmiksen tavallisin kynsienhuoltorutiini. Kovasti kyllä toivon, että pian taas saan jätettyä nuo paikkailut pois rutiinista ja kynnet hyvään ja ehjään kuntoon. Vaikka nämä kynnet eivät ole edes nysälyhyet, kaipaan silti jo vähän pidempiä takaisin.

14 kommenttia artikkeliin ”Kynsien hoito – näin Murmis sen tekee

 1. Tyhmä kysyy…
  Mä en ole oikein hiffannut miksi kynsinauhat pitää poistaa.
  Jotenkin tykkään ajatella, että kun ne siinä kerta luonnostaan on, niin niillä on joku syy ja tehtävä miksi ne siinä on. Siksi en ole niitä poistanut.
  Mutta kun en tosiaan tiedä… Valaisisitko mua?

  Tykkää

  • Anteeksi kommentoin tähän. Mutta siis kynsinauhoja ei poisteta kokonaan. Sehän tulisi taas kipeää ja ei tekisi hyvää kynnelle. Mutta aineen nimi on vain kynsinauhapoistaja. Sillä poistetaan ylimääräinen ja kynnen päälle kasvanut kynsinuha. Kynsinauhan tarkotus ei oo kasvaa kynnen päällä, vaan olla siinä ympärillä ja suojata kynttä.

   Tykkää

  • Ei niille välttämättä tarvi tehdä mitään jos niitä ei jää siihen kynnen pintaan. Jos kynnet saa välillä olla ilman lakkaa niin se kynnen pintaan jäänyt kynsinauhanjämä kuluu siitä ittekseen pois.

   Itsekään en tajunnut aiemmin ollenkaan että miks noin tehdään ku ei mulle kynsinauhat olleet mikään ongelma, mutta sit ku rupesin pitämään lakkausta kynsissä käytännössä aina, niin johan hoksasin. Sit rupes jäämään kynnen pintaan sellasta röpelöä. Osan saa pois ihan rapsuttelemalla, mutta ei kyllä kaikkia, ja sit on epätasainen pinta lakkaukselle.

   Tykkää

  • Muut jo ansiokkaasti vastasivatkin eli vain se kynnen päälle jumittuva osa minullakin on tapana poistaa. Tai välillä vain työntää pois siitä kynnen päältä. Minulla ainakin käsien kärsiessä kuivuudesta kynsnauhatkin tuppaavat kynteen takertua. Ja lie se hiukan perinnöllistäkin, miten ne kynnelle jumittuvat.

   Tykkää

  • Tuota Orlyn powderia olen ostanut Stockalta, en kyllä muista mitä se maksoi. Wrappeja en ole nähnyt kuin nettikaupoissa. Ja jos ulkomailta voi tilata, niin ainakin Transdesignilla on tota Orlyn rescue kittiä ja erilaisia wrappeja, vaikkei ihan tuota samaa. Kitti näytti olevan vajaan 8 dollaria ja wrapit (silkki tai lasikuitu) halvimmillaan puolitoista.

   Tykkää

 2. Hirvittävä työ kynsien kanssa. Meikäläinen se on porskutellut 50 vuotta vaan leikkaamalla, viilaamalla ja lakkaamalla. (No, on ne kyllä sen näköisetkin…)

  Tykkää

  • No reilun 30 vuotta minäkin käytin lähinnä vain saksia ja joskus harvoin viilaa, mutta silloin kynnet yleensä olivat tosi lyhyet. Nyt kun koittaa pitää niitä pidempinä, niin niistä huolehtimiseen menee hiukan aikaa ja vaivaa. Vaikka en minä kovin usein näin perusteellista huoltoa tee, useimmin vain putsaan vanhat lakat pois ja laitan uudet.

   Tykkää

   • En edes tiennyt tuollaisista paikkauksista ja pulvereista… Mutta onhan sulla sitten nätit kynnetkin. Itsellä on hirvittävän uurteiset ja helposti liuskoittuvat.

    Tykkää

 3. Hei, kiva kun laitoit kuvan noista sun paikkausaineista. En enää jaksa sitä, että kynnet katkeilee pikku nirhaumien takia kokonaan, joten siirrynpä vihdoin noiden käyttöön. Nyt siis löyty eBaystä oikeet kamppeet, toivottavasti jaksan sitten käyttää 🙂

  Kynsienhoito on aika ihanaa 🙂

  Tykkää

  • Eipä kestä, jostain blogista minäkin nuo vermeet aikoinaan bongasin. Näillä saa pelastettua lohkeamat ja kunhan aina silloin tällöin jaksaa laittaa uudet paikat, niin saa repeämät kasvatettua pois. Kynsilakat kannattaa vaan sitten poistaa rakennekynsille sopivilla poistoaineilla, jottei paikat joka lakanvaihdossa liukene.

   Tykkää

 4. Moikka.
  Toimiiko tuo sinun kynsanauhanpoistoaine samalla periaatteella kuin Papun Nfu Oh? Eli et ei välttis tarvis leikkureita, vaan ihan rapsuttamalla ja pesemällä lähtis suurinosa pois?

  Tykkää

  • Kyllä toimii. Periaatteessa kai kaikki kynsinauhanpoistoaineet toimii juuri tuolla tavalla. Itse en ole moneen vuoteen leikannut kuin joskus harvoin ilmestyviä kynsinauhatikkuja. Ihan ekalla kerralla ei ehkä vielä tule hyvä, mutta jatkuvasti käytettynä toimii ilman leikkeyä loistavasti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s